Alttoviulun käyttö ja huolto
Äänipinna
Äänipinna, eli pönkkä, toimii ratkaisevan tärkeässä osassa äänenmuodostuksessa. Se toimii kanavana tallan, kielten ja soittimen rungon välillä. Äänipinna sijaitsee rungon sisällä, ja se on nähtävissä F-aukosta. Soittimesi pönkkä asetetaan oikeaan asentoon käyttäen siihen tarvittavia erikoistyökaluja. Se ei ole kiinni soittimessa, vaan sitä pitää paikallaan räätälöidyt mitat, jotka vastaavat soittimesi kuperuutta. On mahdollista, että kuljetuksen aikana äänipinna löystyy tai siirtyy paikaltaan. Mikäli näin on tapahtunut, ota yhteyttä How Violinsiin. Voit vahingoittaa alttoviuluasi, mikäli sen pönkkä asetetaan väärin, ja näissä tapauksissa How Violinsin takuu ei kata vahinkoja.

Alttoviulun huolto
Säilytä soitintasi ja joustasi kotelossa aina, kun et käytä niitä. Varmista, että jousi on lukittu paikallensa. Huolimattomuus tässä asiassa voi aiheuttaa suuria vaurioita soittimellesi.

Viritystapit
Jos viritystapit liukuvat, paina niitä tappilaatikkoon päin saadaksesi ne tarttumaan paremmin. Käytä tappivahaa auttamaan tappien lukitsemisessa paikalleen. Ajan kuluessa kaikki tapit ja tappilaatikot kuluvat. Mikäli näin on tapahtunut, on aika viedä soittimesi ammattikorjaajalle huoltoon.
Mikäli tapit luisuvat, voit toimia seuraavalla tavalla:
- Kun virität kieltä, paina tappeja sisäänpäin. Tämä tiukentaa tappien otetta kielen jännitteen kasvaessa
- Käytä tappivahaa auttaaksesi tappien lukittumista paikoilleen
Uudet kielet vaativat jonkin verran venyttämistä ennen kuin ne asettuvat ja pysyvät vireessä. Viritettyäsi kielet vedä niitä varovasti ylöspäin. Näin saat ylimääräisen löysän pois uusista kielistä ja nopeutat niiden asettumista.
Viritys
Kun talla on paikallaan, voit aloittaa alttoviulusi virittämisen. Jos olet aloittanut soittamisen hiljattain, suosittelemme, että pyydät apua kokeneemmalta henkilöltä. Kielet ovat herkkiä, ja jos ne kiristetään liian tiukalle, ne voivat katketa ja aiheuttaa vaurioita uudelle soittimellesi.
Kun kiristät kieliä, paina samanaikaisesti tallan yläosaa takaisin kieltenpidintä kohden. Kieliä kiristettäessä talla pyrkii kallistumaan otelautaan päin. Mikäli annat sen kallistua liian pitkälle, se läiskähtää alas ja saattaa aiheuttaa vaurioita soittimellesi. Alttoviulun äänet ovat C-G-D-A alhaalta ylös.
- Käytä virityksessä apunasi virityspilliä tai sähköistä viritintä.
- Aloita virittämällä ensin G-kieli. G-kieli on toinen kieli vasemmalta soittajan näkökulmasta.
- Mikäli käytät virityspilliä, puhalla siitä G.
- Näppäile kieltä ja säädä kielen jännitystä viritystapista, kunnes olet suhteellisen lähellä oikeaa äänenkorkeutta. Paina tappeja sisäänpäin tappilaatikkoon päin.
- Näppäillessäsi tai soittaessasi kieltä pidä g-ääni mielessäsi tai puhalla sitä virityspillistä kunnes saat äänet samaksi. Mikäli käytät viritysmittaria, viritä kieltä, kunnes mittari ilmoittaa, että olet lähellä haluamaasi äänenkorkeutta.
- Kun olet lähellä oikeaa korkeutta, voit käyttää kieltenpitimessä sijaitsevaa pikaviritintä saadaksesi äänet soimaan täsmälleen samoina.
- Toista yllä olevat vaiheet virittääksesi jäljellejäävät kielet seuraavassa järjestyksessä: D,A ja C.
Huomioitavaa ja muistettavaa:
- Käytä viritystappeja suurempiin muutoksiin ja pikavirittimiä pienempiin muutoksiin
- Kiristä tappia kääntämällä g-tappia myötäpäivään. Lukitse kielet paikalleen painamalla viritystappeja tappilaatikkoon päin
- Säästä (lämpötilasta ja ilmankosteudesta) sekä soiton määrästä ja tyylistä riippuen saatat joutua virittämään soitinta useammin (esimerkiksi 15–30 minuutin välein)
- Ihanteellisissa olosuhteissa tämä ei ole tarpeellista, mutta tarkista aika ajoin, että alttoviulusi on edelleen vireessä
- Kielien sisäänsoitto vie jonkin aikaa. Uudet kielet menettävät jännitettään enemmän kuin vanhemmat kielet. Virittäessäsi uusia kieliä ensimmäistä kertaa voit vetää niitä hieman, jotta ne venyvät ja asettuvat helpommin. Vetämisen jälkeen sinun tulee todennäköisesti virittää kieli uudelleen
- Pääset haluamaasi äänenkorkeuteen helpommin sävelen alapuolelta. Mikäli kielen ääni on liian korkea, löysää kieltä hieman, kunnes se on matalampi. Kiristä viritystapista, kunnes kieli on haluamallasi korkeudella
- Virittämisen opetteluun menee jonkin aikaa, mutta ajan kanssa opit suorittamaan pienet säädöt vaistonvaraisesti ja voit pian virittää soittimesi nopeasti ja ilman, että sinun tarvitsee enää ajatella sitä vaihe vaiheelta
.jpg)
Runko
Älä koskaan puhdista soitintasi huonekalujen puhdistusaineella tai alkoholilla.
Puhdista alttoviulu jokaisen soittokerran jälkeen. Pidä nukkaantumatonta kankaanpalaa kotelossasi ja pyyhi sillä pois hartsipöly ja muu lika. Huomioi erityisesti otelauta ja soittimen yläosa. Mikäli hartsipölyä kasaantuu soittimeen eikä sitä pyyhitä pois, se sekoittuu lakan kanssa ja siitä tulee lähes mahdotonta poistaa ongelmitta.
Varo tönäisemästä tallaa pois paikaltaan puhdistaessasi soitinta.
Jousi
Jousi tulee kiristää ja hartsata äänen tuottamiseksi. Valmistat jousen soittoa varten seuraavalla tavalla:
- Käytä ruuvia kiristääksesi frossin niin, että jouhet jännittyvät.
- Älä kuitenkaan kiristä jousta liikaa. Jouhissa tulee olla jonkin verran kimmoisuutta, muttei kuitenkaan niin paljoa, että ne koskettavat keppiä kun jousi viedään kielille. Kireyteen vaikuttavat myös soittajan yksilölliset ominaisuudet ja jousen kaarevuus.
- Uusi hartsipala on liian liukas levitettäväksi jouhille. Käytä pientä taskuveistä ja leikkaa sillä kolme tai neljä samansuuntaista viiltoa hartsipalaan saadaksesi hartsiin sopivan pinnan. Voit myös karheuttaa hartsipalan pintaa hiekkapaperilla.
- Vedä jouhet hitaasti hartsipalan yli frossista jousen päähän. Älä vedä jousta liian nopeasti hangaten.
- Saatat joutua toistamaan prosessin uuden jousen kohdalla 5-10 minuutin kuluttua. Kokeile jousta nähdäksesi, onko hartsi tarttunut jouhiin.
- Mikäli hartsi on tarttunut, kuulet selkeän äänen, kun vedät jousen kielten yli.
- Aseta jousi kielille ja soita muutama avoin ääni.
- Mikäli kielistä ei tule ääntä tai ääni on heikko, jousi ei tartu riittävästi kieliin äänen muodostumiseksi. Lisää siinä tapauksessa hartsia.
- Toista nämä vaiheet, kunnes jousi ei enää liu’u kielten yli vaan saat selkeän äänen.
Huomioitavaa ja muistettavaa:
- Hartsin lisäämisessä tulee löytää kultainen keskitie. Search selkeää ääntä soittaessasi kieliä jousella. Mikäli kuulet kuiskaavan äänen tai et ääntä ollenkaan, lisää jouhiin hartsia. Jos saat kielistä selkeän äänen, hartsin määrä on ihanteellinen jouseen. Mikäli ääni on raapiva, lopeta hartsin lisääminen ja aloita soittaminen.
- Mikäli kuulet raapivan äänen selkeän ja kauniin äänen sijaan, olet saattanut lisätä jouseen liikaa hartsia.
- Jos näin on käynyt, voit yksinkertaisesti kuluttaa liian hartsin pois soittamalla.
- Lopetettuasi harjoittelun löysää ruuvia niin, että jouhet eivät enää ole jännittyneet ja laita jousi koteloon. Näin voit pidentää jousesi elinikää.
- Älä koskaan kosketa jousesi jouhia. Ihon öljy vahingoittaa jouhia ja poistaa niistä tarttumapinnan.

Kielet
Säilytä kotelossasi nukkaamatonta kangasta ja poista sillä hartsipöly ja lika kielistä aina soiton lopetettuasi. Tällä toimenpiteellä on suuri merkitys äänenlaatuun.
Kielet rapautuvat ajan kuluessa. Yleensä noin puolen vuoden kuluttua ne ovat menettäneet huomattavasti äänenlaatuaan ja kuulostavat sameilta ja elottomilta. Tämä tapahtuu myös silloin, kun alttoviulua ei soiteta. Vanhat kielet ovat elottomia ja kuulostavat latteilta. Ne tulee korvata uusilla kielillä. Parhainkaan alttoviulu ei kuulosta hyvältä, jos sitä soitetaan huonoilla kielillä. Kielet tulee vaihtaa yksi kerrallaan. Mikäli soittimestasi tulee vaihtaa kaikki kielet, älä poista kaikkia vanhoja kieliä yhtä aikaa, sillä sen seurauksena talla voi liikkua pois paikaltaan ja jännitteen puute voi kaataa äänipinnan.
Vaihda kielet seuraavalla tavalla:
- Säädä pikaviritintä keskivaiheeseen
- Asettele kielen päässä oleva pallo pikavirittimen koukun ympärille ja vedä kevyesti
- Laita kielen toinen pää viritystapin reiän läpi ja kierrä se kääntämällä tappia myötäpäivään. Aseta kieli tallalle niin, että se osuu vanhan kielen koloon
- Kierrä kieli tasaisesti viritystapin keskeltä tappilaatikon reunaan. Kiristä kieltä kunnes olet lähellä haluttua äänenkorkeutta
- Käytä pikaviritintä löytääksesi tarkan äänenkorkeuden
- Tarkista tallan säätö ja varmista, ettei reuna kallistu liikaa otelautaan päin ja viritä uusi kieli vähitellen
Uudet kielet saattavat katketa vaihdon jälkeen. Mikäli näin tapahtuu, katso, mistä kohtaa kieli katkesi. Kielen katkeamiseen voi olla useita eri syitä:
- Alttoviulun tappiin, yläsatulaan tai pikavirittimeen saattaa muodostua karhea kohta, jos kielen kierteet ovat liian lähellä tappilaatikon reunaa.
- Myös liika jännite tai kuormitus saattavaa aiheuttaa kielen katkeamisen
- Mikäli soittimesi viritystapit liukuvat tai ovat liian tiukkoja, katso yllä olevia ohjeita näiden ongelmien korjaamiseksi
Muista, että kielet haurastuvat ajan saatossa. Yleensä noin kuuden kuukauden kuluttua ne ovat menettäneet huomattavasti äänenlaatuaan ja kuulostavat sameilta ja elottomilta. Tämä tapahtuu myös käyttämättömille kielille. Paketissa olevien kielten laatu heikkenee jonkin ajan kuluttua. Usein eri kielten kokeileminen voi parantaa soittimesi ääntä merkittävästi.
Alttoviulu on herkkä instrumentti ja vaatii säännöllistä huoltoa. Suosittelemme, että vierailet liikkeessämme ja tarkastutat soittimesi vähintään kaksi kertaa vuodessa. Varhainen, edullinen korjaus voi säästää alttoviulusi suurilta korjauksilta tai huolloilta.

